Details

Geplaatst door op 2011-11-23

In tegenstelling tot alle andere documentaire over de Holocaust onthult “Auschwitz: Inside The Nazi State” de diepere werking van de Nazistische implementatie van Hitler’s beruchte ‘uiteindelijke oplossing’. Op basis van de nieuwste wetenschappelijke ontdekkingen presenteert deze bijzondere documentaire een brede, nauwgezet onderzochte biografie van de titularis “De Dodenfabriek” en de evolutie ervan in een zeer efficiënte locatie voor de geïndustrialiseerde vernietiging van ruim een ​​miljoen Joden, zigeuners en andere zogenaamde ‘bastaard rassen’ tussen 1940 en 1945. Vanaf “Surprising Beginnings” naar “Liberation & Revenge” brengt deze zesdelige documentaire het geleidelijke proces dat escaleerde in de Holocaust zeer gedetailleerd in kaart. Het richt zich met haar uitgestrekte Europese tijdlijn op de gedetailleerde bewegingen van de meest vooraanstaande (en zeer vergankelijke) Holocaust-ingenieurs, zoals Heinrich Himmler, Rudolf Höss, en “de dodendokter” Josef Mengele.

Door middel van zorgvuldige authentieke heropvoeringen van cruciale vergaderingen waaronder de Wannsee-conferentie (waar de “definitieve oplossing” het geheim werd bedacht), zien en horen we van de nazi-denkprocessen, gebouwd op virulente haat en onverdraagzaamheid, die een massamoord op ongekende schaal zou moeten rechtvaardigen.

Subtiele, maar exact gebruik van computer-geanimeerde-effecten maakt driedimensionale verkenning van nieuw ontdekte architecturale plannen en vernietigde gebouwen mogelijk. Hieruit zien we de transformatie van Auschwitz naarmate de Tweede Wereldoorlog vorderd.

Het resultaat is een allesomvattend portret van Auschwitz in tegenstelling tot wat we ooit eerder hebben gezien. Meesterlijk geschreven en geproduceerd door Laurence Rees met vasthoudendheid, intelligentie en integriteit, op basis van een dwingend gevoel van morele verontwaardiging die volledig past bij de geschiedenis.

Plaats een Comment!