Details

Geplaatst door op 2012-01-26

Fidelis Cloer is een zelfbenoemd oorlogsprofiteur die dé perfecte oorlog vond, toen de VS Irak binnenviel. Het ging niet over de verkoop van een tiental auto’s, of honderd, het waren duizenden gepanserde auto’s, waarin de veiligheid van de auto het uiteindelijke product zou worden.

Deze verontrustende film gaat over een man die met zijn bedrijf geld verdient als een oorlogsprofiteur en hij is er trots op. De Duitse oorlogsprofiteur Fidelis Cloer geniet duidelijk van zijn werk, de verkoop van gepantserde auto’s in Irak en Afghanistan. Hij is een microkosmos van het kapitalistische systeem. Hij leeft om geld te verdienen en oorlog is gewoon een verlengstuk van het bedrijfsleven volgens hem. Hij wil het beste product maken en verkopen en zo zijn klanten beschermen. Het lijkt hem niets te doen dat zijn producten worden gebruikt als onderdeel van een oorlogsmachine. Hij schijnt geen politiek geweten of zorgen te kennen. Hij ging naar Irak in het begin van de oorlog in 2003, omdat hij geloofde dat de dingen alleen maar erger zouden escaleren en er dus een kans op winst voor zijn bedrijf zou zijn.

Waar andere documentaires meer specifiek zijn over bepaalde onderdelen van de oorlog in Irak, gaat deze documentaire meer over de aard van de oorlog zelf en de infrastructuur van mensen en de economie die dit ondersteunen. Cloer is uiteindelijk een bloedeloos wapen in de oorlog, net als de apparatuur die hij verkoopt.

Deze documentaire laat de personages in cinema verité-stijl voor zich spreken, zonder enige vorm van commentaar en/of analyse. Dit is zowel een sterkte als een zwakte van de docu. In dit geval lijkt Cloer te vragen om commentaar, context en de analyse die de film niet biedt. Sommige context van deze film zou worden versterkt en maakt zijn punten duidelijker aan een breder publiek, als dit wel zou zijn gebeurd. Desondanks moet deze film gezien worden, want het roept fundamentele vragen op over de aard van de relatie tussen oorlog en kapitalisme.

Plaats een Comment!