Details

Geplaatst door op 2012-10-22

Checkpoint (oorspronkelijke titel: Machssomim) is een documentaire uit 2003 van de Israëlische filmmaker Yoav Shamir, die de dagelijkse interactie tussen Israëlische soldaten en Palestijnse burgers in de verschillende regio’s van de Israel Defence Forces checkpoints weergeeft. De film heeft vijf awards gewonnen op diverse filmfestivals, waaronder die voor Beste Internationale Documentaire op het Hot Docs Canadian International Documentary Festival.

Tientallen checkpoints liggen verspreid over de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook, bemand door het Israëlische leger. Duizenden Palestijnen passeren deze elke dag, waardoor het een van de belangrijkste ontmoetingsplaatsen tussen beide partijen is in het Israëlisch-Palestijnse conflict. Veel verschillende ontmoetingen doen zich elke dag voor bij deze controleposten die een werkelijkheid van eigen regels en voorschriften onthult, een realiteit die een vernietigende invloed heeft op beide samenlevingen.

Gefilmd over meer dan twee jaar, toont ‘Checkpoint’ de harde en banale routine van deze grensovergangen en documenten van de dag-tot-dag situaties die een microkosmos van de situatie te vormen. De camera’s filmen op een zuivere niet-manipulatieve manier, zodat de kijker een deel van de ervaring van de ‘checkpoint cultuur’ voelt. De film is een poging om de meer menselijke kant van de situatie te laten zien en, net als bij een dergelijke voorstelling, komen alle aspecten van het menselijk bestaan aan bod.

Plaats een Comment!