Details

Geplaatst door op 2012-04-02

Per jaar vinden in Nederland zo’n 15 eermoorden plaats en een veelvoud aan mislukte pogingen daartoe. Er zijn ook dubieuze gevallen van zelfmoord die in de richting wijzen van eerwraak. In de documentaire Code Rood Eerwraak uit 2011 vertelden drie jonge Nederlandse meiden aan filmmaakster Jessica Villerius hun schokkende verhaal. De voorgenomen herhaling van deze documentaire werd geschrapt, de situatie van de geportretteerden was te precair. Voor de documentaire Code Rood Eerwraak II keert de filmmaakster terug naar het anonieme en zwaar beveiligde opvanghuis waar ze een afspraak heeft met een aantal nieuwe meiden die in ‘code rood’, d.i. in levensgevaar verkeren.

Het verhaal van Hayat
De 19-jarige Hayat werd geboren in Baghdad. Haar moeder vertrok met Hayat en haar broertjes en zusjes naar Hayat’s vader die inmiddels in Nederland woonde. Als ze uiteindelijk naar Nederland wordt gehaald hoort ze dat ze wordt uitgehuwelijkt. Ze weigert. Ze heeft in Nederland een jongen leren kennen en haar familie is ervan overtuigd dat ze haar maagdelijkheid (op haar 12e!) heeft verloren. Hayat vlucht en komt terecht bij een opvanggezin, waar ze door haar familie wordt gevonden en ontvoerd. Op dat moment is ze zeventien. Ze geeft onder dwang toe dat ze verliefd is geworden op een Marokkaanse jongen en dat hij haar heeft ontmaagd. Hayat zit nu bijna een jaar in de anonieme opvang. “Ik heb voor het eerst in mijn leven een familie, mensen waarbij ik me veilig voel. Maar ik ben iedere dag bang dat ik mijn vader of een van zijn vrienden tegen het lijf loop. Ik ben bang om te worden vermoord”.

Het verhaal van Sofia
De 20-jarige Sofia uit Marokko heeft haar vader nooit gekend, hij vertrok naar Nederland om zijn geluk te zoeken. Als ze niets meer van hem vernemen worden ze door familie verstoten. Een zus van vader haalt Sofia met haar moeder en haar jongere broertje naar Nederland. Ze worden in huis aan het werk gezet. Vader komt af en toe over de vloer. Hij belooft om een toelatingsprocedure in gang te zetten, maar hij doet niets. Hij vertelt dat hij een nieuw gezin heeft gesticht. Sofia wordt door tante opgesloten en als slaaf behandelt. Sofia wil naar school, maar dat wordt haar verboden. Ze ziet soms kans om ‘s ochtends de deur uit te glippen. Dan rent ze op blote voetjes met de schoenen in haar hand naar school. Thuis volgen er dan klappen. Sofia wordt uitgehuwelijkt aan een veel ouder familielid, maar weigert. Ze ziet het leven niet meer zitten en wil zelfmoord plegen. Haar vader en tante ervaren dat als een tweede eerschending, er ontstaat grote chaos in het gezin. Dan wordt Sofia ziek. Ze zegt: ‘Mama, ik wil dood. Ik kan niet meer’. Haar tante zegt: ‘Ik help je wel sterven’. Sofia ontvlucht uiteindelijk het huis en komt door tussenkomst van politie en hulpverleners bij het opvanghuis Zahir terecht.

Het verhaal van Samira
De 22-jarige Samira komt uit een groot Afghaans gezin. Haar vader is naar Nederland gevlucht en haalt vervolgens zijn vrouw en kinderen uit Afghanistan. Samira is de oudste van de kinderen en moet achterblijven om voor de pasgeboren baby te zorgen. Ze is dan 9 jaar. Ze zorgt tot haar 12e voor de baby, totdat ze naar Nederland wordt gehaald. Ze weet dat ze op haar 18e zal worden uitgehuwelijkt aan een oudere neef. Samira weigert en wordt opgesloten en mishandeld. Haar moeder zweert op de Koran dat ze nooit spijt zal krijgen van het geweld dat ze haar dochter aan doet. Samira: “Mijn moeder verzon gewoon dingen die zogenaamd in de Koran zouden staan, maar daar was niets van waar. Ze draaide het zo dat het haar uitkwam, maar ik las hetzelfde boek”. Samira kan niet meer terug naar huis, als haar familie haar vindt is het afgelopen. “Het is eerder binnen mijn familie gebeurd dat ze een vrouw hebben vermoord omdat ze een huwelijk weigerde. Mijn vader en broers hebben gezegd: ‘Wij gaan wel zitten, na twee jaar zijn we weer buiten’. Vanuit de cultuur van mijn familie is het zo dat zij naar de grond moeten kijken zolang ik leef, omdat ik de eer heb geschonden. Ze kunnen pas weer recht omhoog kijken als ze mij, de aanstichter, hebben omgebracht. Daar hebben ze een paar jaar cel voor over”.

Na uitzending van de documentaire Code Rood Eerwraak I heeft het ministerie van VWS financiële steun toegezegd aan de gespecialiseerde opvanghuizen voor eergerelateerd geweld. Maar de steun is tijdelijk, vanaf 2014 moeten de slachtoffers van eerwraak in reguliere opvangvoorzieningen ondergebracht worden. Dan komen de slachtoffers terecht in jeugdvoorzieningen, Blijf van mijn Lijf huizen of reguliere GGZ instellingen waar gespecialiseerde kennis met betrekking tot eergerelateerd geweld ontbreekt.

Code Rood Eerwraak II is gedraaid in het opvanghuis Zahir van Fier Fryslan. De organisatie heeft twee specialistische anonieme opvang en behandelvoorzieningen waar de meisjes in een beveiligde omgeving hun trauma’s verwerken. Na intensieve interventie van politie en experts keert 60% weer naar huis. 30% blijft – net als de hoofdpersonen in de documentaire – in ‘code rood’.

3 Comments

 • Waardeloos 7 jaren geleden

  Ik krijg elke keer “verbinding met videoserver mislukt”. Het zou handig zijn om aan te geven wat precies het probleem is ipv de videoserver te verwijzen. Mogelijke opties zijn:
  – video is verwijderd
  – video kan niet via site van derden worden bekeken
  – onze servers zijn onderschikt aan de capaciteit, excuses hiervoor
  – onze systemen zijn instabiel

 • Vooral omdat alle reclames vlekkeloos werken…

 • Avatar of van der Bilt

  @waardeloos:
  De eerste twee opties kan ik al gelijk wegstrepen. De video is niet verwijdert en de video kan gewoon op sites van derden worden bekeken. Hier doet hij het wel gewoon. De overige opties zouden dan eventueel kunnen… De video staat niet op servers van Docunet en de fout afhandeling is ook niet door ons te sturen. Als het aan een server of een systeem zou moeten liggen dan moet dat het systeem zijn van uitzendinggemist.nl, anders zou je je comment ook nooit kunnen plaatsen als het probleem bij onze servers zou liggen.

  Eventuele oplossingen:
  – Download de nieuwste versie van Silverlight http://www.microsoft.com/silverlight/;
  – Kijk een andere uitzending gemist documentaire op deze site en kijk of die wel werkt. Werkt die ook niet dan weet je dat het aan Silverlight ligt. Dan zit er niets anders op dan op de link te klikken naar de docu op uitzending gemist en het daar te proberen. Als het daar ook niet lukt is de laatste optie de video in hun flashplayer te bekijken. Als dat niet lukt, veel succes…..

  Onze oprechte excuses voor het ongemak. Ik hoop dat ik je zo goed mogelijk heb geholpen.

  Veel kijkplezier (met evt. andere documentaires)!

Plaats een Comment!