Details

Geplaatst door op 2012-03-22

Frans Bromet portretteert ‘criminogene’ ondernemers in het Amsterdamse wallengebied

In de zomer van 2007 ontwikkelt de gemeente Amsterdam een ambitieus plan om de criminaliteit en verloedering van de Wallen een halt toe te roepen. Het ‘coalitieplan 1012’, genoemd naar het postcodegebied in het centrum van de stad heeft als doel een groot deel van de prostitutieramen en coffeeshops te sluiten. Het plan van wethouder Asscher heeft ingrijpende gevolgen voor raamexploitanten, prostituees, eigenaren van coffeeshops, gokhallen en sekstheaters. In het documentaire drieluik ‘De bezem door de Wallen’ volgt Frans Bromet de bedreigde ondernemers en laat zien wat er werkelijk aan de hand is in het stadscentrum.

Deel 1: ‘Criminogeen’
Willy van der Sloot bezit twee prostitutieramen in een pandje aan het Singel. In een vergadering van de vereniging van raamexploitanten hoort Willy dat de gemeente haar ramen wil sluiten. Volgens de gemeente is Willy’s onderneming ‘criminogeen’. Willy verhuurt haar ramen aan oudere prostituees die volgens haar het werk met plezier doen, en zeker niet gedwongen worden.

Tonny van Es is al 25 jaar eigenaresse van coffeeshop ‘The Old Church’ op het Oudekerksplein, midden op de Wallen. Per brief hoort zij dat ze haar onderneming moet sluiten. Volgens de gemeente is de coffeeshopbranche net als de prostitutiebranche ‘criminogeen’: Ze trekken criminele activiteiten als mensenhandel en witwassen aan. Tonny snapt het niet. De Nederlandse wetgeving staat de verkoop van softdrugs aan de voordeur toe, maar verbiedt de aanvoer ervan. En dat trekt duistere types aan, maar dat is niet haar schuld.

Slim Gharbi verhuurt kamers aan prostituees in acht verschillende panden op de Wallen. ‘De passage’ is zijn paradepaardje. In deze vijfsterrenkamers kun je niet onder de vijftig euro bij een meisje terecht. De gemeente weigert Slim een vergunning, omdat hij een stroman zou zijn voor zijn criminele huisbazen. Slim ontkent dit ten stelligste en laat zien hoe zijn dagelijkse werkzaamheden als Wallenondernemer en zijn contacten met vrouwelijke klanten verlopen.

Plaats een Comment!