Details

Geplaatst door op 2012-03-22

Micha Klein verwierf in de jaren negentig internationale faam als de eerste digitale kunstenaar én als icoon van het housetijdperk. Zijn flamboyante levensstijl trok minstens zoveel aandacht als zijn kunst. De laatste jaren komt het succes Klein echter niet aanwaaien. Samen met zijn muze Afke Reijenga zoekt hij naar nieuwe creatieve wegen.

Love, peace, happiness, drugs! De digitale kunst die Micha Klein (1964) in de jaren negentig maakt, toont modellen uit de partyscene in paradijselijke virtuele landschappen. Vanaf het begin van zijn carrière filmt hij zijn eigen hedonistische leven, dat heel veel lijkt op de wereld van zijn kunst. Jarenlang reist hij met zijn vriendin en muze Afke Reijenga de hele wereld over voor VJ optredens en om zijn kunst in galeries en op beurzen te promoten. Tussendoor maken ze stops op Ibiza, waar ze hun vrienden ontmoeten.

Regisseur Corinne van Egeraat volgde Klein en Reijenga het afgelopen jaar intensief. Met behulp van interviews en driehonderd uur archiefmateriaal schetst Van Egeraat een intiem portret van leven en werk van Micha Klein, dat tevens een uniek tijdsdocument vormt. We zien via Klein hoe onze hedendaagse digitale beeldcultuur zijn weg vond. Hij stond aan de wieg van alle nieuwe ontwikkelingen, als exponent én als wegbereider.

Maar de documentaire legt ook bloot hoe ook hoe snel de tijden veranderen. Het is de laatste jaren stil geweest rond Klein, die zich met zijn studio vooral commercieel verder heeft ontwikkeld. Nu hij voor het eerst in vijf jaar weer autonome kunst maakt, blijkt het een uitdaging om aansluiting te vinden bij de tijdsgeest. Klein en zijn muze Afke Reijenga worstelen bij het zoeken naar nieuwe creatieve wegen, overigens niet zonder succes.

Plaats een Comment!