Details

Geplaatst door op 2012-01-18

‘Divorce: Iranian Style’ ontvouwt zich in een Iraanse rechtbank scheiding, die een subtiele en intieme blik op het leven van vrouwen in een land die stereotiep staat voor fanatisme en onderdrukking. Scherpzinnig en prachtig onthult de film de vindingrijkheid en de humor waarmee Iraanse vrouwen onderhandelen over de beperkingen van hun samenleving.

De documentaire laat zien hoe het leven is voor vrouwen in Iran. Het meest opzienbarende van de film is simpelweg dat deze werd gemaakt. De filmmakers volgen drie gevallen van vrouwen die proberen van hun echtgenoten te scheiden.

Hoewel er een taboe rust op echtscheidingen binnen de Iraanse religieuze wet, is een man toegestaan ​​om te scheiden, op voorwaarde dat hij zijn ex-vrouw betaalt ter compensatie. Een vrouw kan echter alleen maar een echtscheiding aanvragen als ze kan bewijzen dat haar man gek of onvruchtbaar is, of als hij akkoord gaat met de scheiding. In het laatste geval wordt deze vergoeding vaak ook als onderhandelingspositie gebruikt. De man zal zijn vrouw haar vrijheid teruggeven, als hij niet hoeft te betalen.

De vrouwen zijn assertief, veeleisend, en aanhoudend in een mate die de stereotypen van onderdrukking totaal teniet doet.

Plaats een Comment!