Details

Geplaatst door op 2013-01-17

9 april is het een jaar geleden dat in Alphen aan de Rijn bij een schietpartij in een winkelcentrum 6 mensen om het leven kwamen, waarna de dader zelfmoord pleegde. Aanleiding voor Import om deze week de Amerikaanse documentaire Gun Fight uit te zenden.

Tweevoudig Oscarwinnares Barbara Kopple kijkt naar de rol van wapens in de Amerikaanse samenleving. De documentaire geeft een genuanceerd beeld van de discussie over wapenbezit en biedt een nieuwe kijk op een onvermijdelijk deel van het Amerikaanse Imago en de werkelijkheid. Met archiefbeelden van journaals die dramatische schietpartijen verslaan, wordt de enorme impact van de soepele wapenwetgeving inzichtelijk gemaakt.

In Amerika zijn er zo’n 250 miljoen geweren in privé bezit. Jaarlijks komen er ongeveer 30.000 mensen door een geweer om het leven en raken er bovendien ongeveer 65.000 gewond. Er is al jarenlang discussie over de manier waarop men dit wapengeweld zou kunnen verminderen. Veel mensen zijn voor strengere regelgeving voor wapenbezit. Daar tegenover staan de aanhangers van National Rifle Association, die stellen dat controle op wapenbezit regelrecht een aantasting is van de vrijheden zoals die zijn vast gelegd in de Amerikaanse ‘Bill of Rights’, de eerste 10 amendementen van de Amerikaanse grondwet.

Een wapen lobbyist die stevig in de politiek zit, een arts van de eerste hulp die onderzoek doet naar geweren, slachtoffers van wapengeweld (waaronder slachtoffers van de Virginia Tech schietpartij) en jonge mensen die proberen te begrijpen op welke manier wapens een rol spelen in hun leven.

Plaats een Comment!