Details

Geplaatst door op 2011-12-07

Kilauea kneedt voortdurend het eiland Hawaï. Het creëren van nieuw land, het vormgeven van oude bossen en graven van tunnels door de aarde, de vulkaan fascineert een toegewijde groep wetenschappers en filmmakers die zijn elke beweging volgen. Met behulp van innovatieve nieuwe beeldvormende technologieën van de magmakamer, door de hitte van de lava onder de grond te volgen, en het luisteren naar de constante geluiden van zijn bewegingen, brengen geologen de verschuivende vloeistof van de aarde in kaart om haar ontzagwekkende kracht te begrijpen.

Het uitspugen van vuur, gesmolten gesteente, reusachtige rotsblokken en giftige gassen, kan de vulkaan een gevaar voor zijn onderzoekers, huiseigenaren, planten en dieren, maar het heeft niet alleen vernieling in zijn kielzog. Wendingen in de stroming van de lava laten sommige stukken van de oorspronkelijke ecosystemen, genaamd kipukas, ongestoord. Deze oases van het leven bieden een toevluchtsoord voor veel zeldzame dieren – waaronder de Hawaiiaanse staat vogel, de Nene – maar blijft in voortdurend gevaar van de vulkaan en van invasieve soorten. Onder het oppervlak bieden inactieve lava tunnels woningen voor vele unieke soorten van duisternis-liefhebbende wezens genaamd troglobites.

Aan het einde van zijn reis komen de lava en de oceaan samen. Met het trotseren van een extreem hete zee, registreren de filmmakers de geboorte van nieuw land en het ongelooflijke fenomeen van kussende lava – een bizarre en echt magische gebeurtenis om te zien.

Plaats een Comment!