Details

Geplaatst door op 2012-11-30

Er zit een bankrover in uw computer die precies weet wanneer uw salaris wordt overgemaakt en wat er op uw spaarrekening staat. Kwaadaardige software, vaak onzichtbaar voor antivirus programma’s, sluist in een oogwenk grote bedragen naar buitenlandse rekeningen. Nu de meeste Nederlanders afhankelijk zijn van internetbankieren, blijkt het hang- en sluitwerk nauwelijks bestand tegen de vindingrijkheid van cybercriminelen. 

Skimmen
Maar niet alleen het internetbankieren, trekt de aandacht. Ook het zogeheten ‘skimmen’, het illegaal kopiëren van de pinpas in betaalautomaten, is nog altijd bijzonder lucratief voor het dievengilde. En dat is opmerkelijk, want het Nieuwe Pinnen dat in 2011 werd gestart zou hier een eind aan maken.

KLPD-virus
Computervirussen stelen niet alleen uw bankgegevens maar kunnen zich ook voordoen als de politie. In uw scherm verschijnt een politiebericht dat zegt dat u in overtreding bent wegens illegaal downloaden of het bezoeken van kinderpornowebsites. Uw computer wordt vergrendeld en pas na het betalen van een boete zal uw computer worden vrijgegeven, zo wordt u beloofd. Maar na betaling bent u uw geld kwijt en uw computer is geïnfecteerd door een hardnekkig virus.

Zembla onderzoekt of overheid en banken nog wel in staat zijn ons te beschermen tegen digitale bankrovers.

Research: Norbert Reintjens
Samenstelling en regie: Jos Slats
Eindredactie: Manon Blaas

Plaats een Comment!