Details

Geplaatst door op 2011-09-13

Documentaireserie die het tien-jarig jubileum van de oorlog in Afghanistan markeert. Het vertelt het verhaal van het conflict door woorden en foto’s van de jonge soldaten zelf. De documentairereeks bestaat uit 3 delen.

Ambush- Dit openings deel van de serie vertelt het verhaal van een hechte groep van vrienden uit 3 Platoon, 1ste Bataljon Royal Anglian Regiment, die naar de provincie Helmand gestuurd worden in 2007.Voor de meesten van hen was het hun eerste ervaring van de oorlog. De hele tour was gefilmd op een helm camera door de sergeant van het peloton’s, die het moment filmt dat een van zijn mannen, de 19-jaar-oude Private Chris Gray, werd gedood in een hinderlaag Taliban. De film onderzoekt de gevolgen van zijn dood op zijn beide vrienden in het peloton en zijn familie terug in het Verenigd Koninkrijk.

The Invisible Enemy – De tweede aflevering richt zich op een jong peloton van de Grenadier Guards en hun angstaanjagende strijd tegen landmijnen, ook wel bekend als Improvised Explosive Devices (IED’s). Kapitein Alex Rawlins filmde zijn mannen als ze één van hun vrienden en collega verliezen, de 23-jaar-oude Guardsman Jamie Janes, die op een landmijn stond tijdens een patrouille. De film laat zien hoe Jamie Janes’s dood een keerpunt werd in het bewustzijn van het Britse publiek van de menselijke kosten van IED’s en de manier waarop een verkeerd gespelde letter veranderd in een politieke storm voor de toenmalige premier, Gordon Brown.

Caught In The Crossfire – Het laatste deel begint in 2009 en vertelt het verhaal van het 2de Bataljon Princess of Wales regiment als het gaat om voorwaarden met betrekking tot nieuwe regels ingezet om burgers te beschermen tijdens gevechten. Private Mike McCabe is gefilmd als hij in zijn been wordt geschoten tijdens een Taliban-hinderlaag. In 2010, bevinden de ‘Scots Guards’ zich in een heel andere oorlog – een strijd om de hearts and minds. Ze worstelen om een ​​lokale kracht, de Afghaanse Nationale Politie, die vechten in een roekeloze en op een gevaarlijke manier trainen. Als Guardsman Daniel Clarke een drie-jarig meisje filmt die ernstig gewond geraakt is door een raket aangedreven granaat afgevuurd door het ANP, worden de risico’s pas echt zichtbaar. De ‘Scots Guards’-tour eindigt in een tragedie als zes leden van het ANP afgeslacht worden in hun slaap.

Plaats een Comment!