Details

Geplaatst door op 2013-02-12

Het Wereld Natuur Fonds (WNF), de beschermer van de beroemde reuzenpanda, ligt onder vuur. De strategie van het WNF om samen met het bedrijfsleven de natuur te redden, wordt door verschillende onafhankelijke onderzoeken en deskundigen onderuit gehaald.

Der Pakt mit dem Panda
De grootste kritiek wordt getoond in de Duitse documentaire ‘Der Pakt mit dem Panda’ (“The Silence of the Panda’s” – EN). De film laat zien dat samenwerking met multinationals, voor wie houtkap, kweekvis en palmolie nu juist core business is, vooral goed is voor deze bedrijven. Ze krijgen een groen imago en dus meer sympathie van het publiek. Maar de dieren en het oerwoud zijn er niet mee gered. Integendeel, de bedrijven blijven juist een bedreiging voor de natuur.

Kritiek
WWF Duitsland is woedend over de in hun ogen valse aantijgingen en stapt in eigen land naar de rechter om verdere distributie van de film te verbieden. Na een maandenlang gevecht, besluit de rechter dat de film overal uitgezonden mag worden. Zembla toont als eerste de betwiste fragmenten en onderzoekt: is de kritiek op het WNF terecht?

Research: Simone Tangelder
Samenstelling en regie: Hetty Nietsch
Eindredactie: Manon Blaas

Plaats een Comment!