Details

Geplaatst door op 2012-12-03

Dit is het verhaal van twee echte wetenschappelijke helden. Over een periode van veertig jaar voerden John Bahcall en Ray Davis een buitengewone experiment uit om uit te zoeken waarom de zon schijnt. Uiteindelijk zouden ze triomferen. Davis zou de Nobelprijs winnen en dankzij hun werk, kan een geheel nieuwe theorie over hoe het heelal in elkaar zit worden gecreëerd.

In het hart van dit verhaal is een klein, volkomen mysterieus ding genaamd een neutrino. Triljoenen van hen passeren je lichaam elke seconde, terwijl ze niks aanraken of veranderen. Ze laten geen spoor achter. Toch zijn neutrino’s een van de fundamentele deeltjes in het universum, van essentieel belang in het bestaan van elke atoom en bevat aanwijzingen hoe de zon werkt. Maar hun geest-achtige kwaliteit maakt het vangen en begrijpen van deze deeltjes moeilijk.

Wat volgde was een reeks bizarre experimenten. Zij leidden van een vat met 600 ton reinigingsvloeistof, naar een enorme grot in een Japanse berg, tot aan een gat twee kilometer diep in de grond van Canada.

Wat zich zou openbaren zou de wereld van de wetenschap verdoven. Het lijkt erop dat neutrino’s onze ouders zouden kunnen zijn. Zij kunnen de reden zijn waarom alles, inclusief wij, bestaan.

Plaats een Comment!