Details

Geplaatst door op 2012-10-29

Rutger Castricum, de enige parlementaire verslaggever ooit die een politicus vroeg ‘of hij nog geneukt had’ en daarmee alle geschreven en ongeschreven regels van het Binnenhof aan zijn laars lapte.

KRO Profiel sprak met tal van betrokkenen uit de carrière van Rutger Castricum die nationaal doorbrak door een onthutsende en pijnlijke confrontatie met minister Ella Vogelaar en meer recent PvdA-leider Job Cohen het leven eindeloos zuur maakte. Wat drijft deze vlegel van het Binnenhof? Wat zijn Castricums trucs en wat wil hij nu eigenlijk? Hoe kon een onopvallende en van nature luie student, journalistiek uitgroeien tot de schrik van politici?

KRO Profiel plaatst Castricum in een cultuurhistorisch perspectief van narren en sarren en schofferen. De stijlloosheid van Castricum blijkt niet zomaar een kwestie van brutaal zijn. Dit hedendaags boegbeeld van de hufterjournalistiek heeft illustere voorgangers als Muntz, Frequin en zelfs Theo Van Gogh, fameus vanwege hun meedogenloos te kakken zetten van zowel establishment als argeloze burgers.

KRO-presentator Ajouad el Miloudi gaat in deze uitzending op jacht om Rutger zelf te vangen met een draaiende camera om hem een paar klare vragen te stellen. Onder andere communicatiestrateeg Jack de Vries, VVD-kamerlid Ton Elias, politicoloog Remko van Broekhoven en cultuurhistoricus Odile Heynders leggen Castricum onder de loep. Zijn opkomst was stormachtig maar enkele incidenten roepen nu de vraag op: heeft Rutger Castricum zijn hand overspeeld? Heeft hij zijn langste tijd gehad? Vriend en vijand, slachtoffers en kenners over opkomst en ondergang van Rutger Castricum.

Plaats een Comment!