Details

Geplaatst door op 2012-01-26

Zeldzame beelden en ooggetuigenverslagen vormen de kroniek van het verval van een eens grote macht.

Het Britse Rijk bracht onderwijs, technologie, recht en democratie in de vier hoeken van de wereld. Het bracht ook vooroordelen, discriminatie, culturele onverdraagzaamheid en racisme. Deze drie-delige serie onderzoekt de complexiteit, tegenstrijdigheden, en legaten van het rijk, zowel positief als negatief.

Zeldzame en zeer oude kleurenfilms van grote archieven en particuliere collecties geeft een visie op de geschiedenis in wording: de verdeling van India, de geboorte van de staat Israël, de Suez-crisis, de opkomst van het zwarte nationalisme in Afrika, de overdracht van Hong Kong, en nog veel meer. Persoonlijke brieven en dagboekfragmenten beschrijft de ervaringen van de regeerders en geregeerden.

Geproduceerd door een BAFTA- en Peabody-winnend team, verteld door Art Malik, confronteert deze fascinerende serie het keizerlijke pad van Groot-Brittannië uit het hoogtepunt van de Raj aan de desintegratie van het rijk en de multiculturele toekomst.

Episode 1: The Decline of The British Empire

De eerste aflevering verteld het verhaal van de Britse imperiale heerschappij, te beginnen met het bezit van India.

Zeldzame kleurenbeelden illustreren de pracht van de Delhi Durbar, maar onrust was niet ver weg.

Episode 2: The Fall of The British Empire

De tweede aflevering laat zien hoe de communistische opstand in Malaya, de turbulente situatie in Palestina en de Suez-crisis de Britse staat hielpen te ondermijnen.

Dingen waren ook aan het veranderen in het koloniale Afrika, waar de vreedzame opkomst van Kwamr Nkrumah in Ghana en de gewelddadige Mau Mau opstand in Kenia heeft bijgedragen aan de politieke ontmanteling van het Rijk.

Episode 3: The Legacy of the British Empire

De laatste stuiptrekkingen van het Britse Rijk, waarin de jaren direct na de toetreding van Elizabeth II op de troon tot aan de overdracht van Hong Kong in 1997, geïllustreerd met originele archiefbeelden.

In Groot-Brittannië bleef rantsoenering een aantal jaren na de Tweede Wereldoorlog een feit, waardoor de vraag naar een welvarender leven in het buitenland steeds groter werd, terwijl de enorme aantallen West-Indische immigranten begonnen te arriveren op de Britse kust, op zoek naar mogelijkheden die niet beschikbaar waren in hun thuisland.

Plaats een Comment!