Details

Geplaatst door op 2011-08-14

Voorafgaand aan de dag in 1947 dat testpiloot Chuck Yeager Charles E. de geluidsbarrière voor de eerste keer brak, betoogde mensen dat het niet mogelijk was voor een vliegtuig om zo snel vliegen. Dus, misschien moeten we ons niet laten afschrikken door dat deel van Einsteins speciale relativiteitstheorie die schijnbaar het reizen met snelheden sneller dan het licht onmogelijk acht.

Dat gezegd hebbende, het kraken van de lichtsnelheidsbarrière is veel ingewikkelder dan sneller gaan dan het geluid. Het vliegtuig dat Yeager gebruikte om Mach 1 te breken, bijvoorbeeld, hoefde niet te veranderen van vorm. Maar volgens Einstein zou een object dat de lichtsnelheid bereikt door zichezelf worden omgezet in energie. Niettemin zijn er nuances in Einstein’s fysica die sneller-dan-licht reizen mogelijk kunnen maken, zoals sommige natuurkundigen ook al beweren. Een object kan de snelheid van het licht overschrijden in ruimte-tijd, echter ruimte-tijd zelf kan worden verwrongen en vervormd, zoals een uitgestrekt laken.

Als een ruimteschip iets krachtigs zou kunnen harnassen zoals een bonkje super-dichte materie van een neutronenster, dan is het misschien mogelijk om ruimte-tijd genoeg te vervormen om twee verre punten kort samen te voegen, dezelfde manier waarop de randen van het laken dichterbij zouden komen als je een zwaar gewicht in het midden van een bed zou laten vallen. Dergelijke krommingen in de ruimte-tijd – die bekend staan ​​als wormholes – in theorie kunnen deze op sommige plekken spontaan ontstaan, en een ruimteschip zou deze kunnen exploiteren om er enorme afstanden zeer snel mee af te leggen.

Through the Wormhole is een serie met de voice-over van Morgan Freeman. De documentaires verkennen de diepste geheimen van het bestaan – de vragen die de menseheid voor eeuwig hebben verbaasd. Waar zijn we van gemaakt? Wat was er voor het begin? Zijn we echt alleen? Deze vragen zijn gesteld door de meest briljante geesten in onze geschiedenis. Nu kan de moderne wetenschap ons allicht voorzien van antwoorden.

Plaats een Comment!