Details

Geplaatst door op 2012-06-05

In de eerste uitzending vertellen vrouwen over het begin van de oorlog in Nederland. De Duitsers vallen in de vroege ochtend van 10 mei 1940 Nederland binnen. In diverse grensplaatsen in Gelderland zien mensen een enorme troepenmacht ons land binnenstromen. In bepaalde gevallen is de Duitse buurman van gisteren nu ineens de vijand. Voor sommigen komt de oorlog als een verrassing terwijl anderen het al hebben zien aankomen. Voor Ella Meilink die bij de Duitse grens in Wyler woont heeft het begin van de oorlog grote gevolgen.

De prikkeldraadversperring die sinds de Duitse inval in Polen op 1 september 1939 het Nederlands-Duitse dorp in tweeën snijdt en zo de contacten met haar familie in Duitsland bemoeilijkt, is ineens veel minder belangrijk.

Er staan Duitse officieren in de keuken van de familie en Ella hoort dat het over de Grebbeberg gaat. Haar broer Albert is daar gelegerd om de Duitsers tegen te houden. Hoe zal het met hem aflopen ? Als de burgemeester van Groesbeek een paar dagen later aanklopt, kan dat bijna alleen maar slecht nieuws betekenen.

Ook de herinneringen van de nichtjes Willy Kramer en Rie Smit zijn typerend voor die eerste oorlogsdagen. Beiden zien in de omgeving van Ede de Duitse troepen voorbijkomen. In de vroege ochtend had een fietser nog geroepen: ‘De Duitsers zijn al in Arnhem’. Dat het zó snel zou gaan, hadden de nichtjes niet verwacht. De familie Smit wordt door de soldaten het huis uit gejaagd en houdt zich schuil bij familie. Willy Kramer ziet hoe de Duitsers zich met veel geweld een weg banen over de Ginkelse Hei voorbij herberg Zuid-Ginkel waar ze werkt. In de eerste uitzending van Vrouwen in Oorlogstijd aandacht voor de Duitse inval en de gevolgen daarvan.

Plaats een Comment!