Details

Geplaatst door op 2012-09-10

Veel Nederlanders verbergen zich in Tweede Wereldoorlog voor de Duitsers. Ongeveer 300.000 mensen proberen het vege lijf te redden door voor korte of langere tijd onder te duiken. Ze zoeken in Nederland een onderduikplek via vrienden of het verzet. Joden, Engelse piloten, verzetsmensen of mannen die niet gedwongen in Duitsland willen werken. Hoe is dat verborgen leven, met steeds de angst voor ontdekking, door een vrouw vol te houden ?

In deze aflevering van ‘Vrouwen in Oorlogstijd’ het verhaal van de Joodse Edith Jacobs die met haar moeder en broertje in de Achterhoek onderduikt. De vader van Edith is dan al opgepakt en naar concentratiekamp Mauthausen gebracht. Edith, moeder en broer zitten in een voormalige jeugdherberg met vele andere onderduikers. Na verraad moeten ze nieuwe onderduikadressen zoeken. Aan het eind van de oorlog worden ze alsnog opgepakt en naar kamp Westerbork vervoerd. Edith gaat met presentator Marlies Claasen terug naar haar eerste onderduikadres.

De Apeldoornse Daisy Juncker komt via haar vriend in aanraking met het verzet. Bij haar toekomstige schoonouders zitten Engelse piloten ondergedoken. Op zich al een gevaarlijke situatie, maar dan wordt een Duitse vrouw met haar moeder bij de familie ingekwartierd. Het gaat om de secretaresse van rijkscommissaris Seyss-Inquart, die zijn hoofdkwartier van het westen naar het oosten van Nederland verplaatst. Zo ontstaat de bizarre situatie waarin aan de ene kant van de overloop drie Engelse piloten zich muisstil moeten houden omdat op de slaapkamer aan de andere kant een nazi-functionaris zit.

Plaats een Comment!