Details

Geplaatst door op 2011-12-29

Ian Hislop presenteert een leuke en uitdagende documentaire over de kleurrijke Victoriaanse financiers wiens spectaculaire filantropie blijk geeft aan dat banken niet altijd geassocieerd hoeven te worden met hebzucht of eigenbelang in combinatie met financiële roekeloosheid.

Victoriaanse bankiers bereikten rijkdom op een schaal die nog nooit eerder werd geëvenaard door de vorige generaties, maar velen van hen waren verre van comfortabel over hun nieuw verworven rijkdom temidden van woedende nationale debatten over het morele witwassen van geld en de potentie ervan die corruptie kon voeden.

Zoals zo vele andere Victoriaanse bankiers was Samuel Gurney was een Quaker. Bankieren en de beloningen leken op gespannen voet te staan met het geloof dat bescheiden eenvoud waardeerde, maar Gurney’s rijkdom hielp het werk van zijn zus, gevangenis hervormer Elizabeth Fry, die nog steeds vereeuwigd is op het huidige vijf-pond briefje.

Self-made miljonair George Peabody was een koopmansbankier die een enorme donatie deed aan Londens onroerend goed. 150 jaar later bieden zijn woonwijken nog steeds onderdak aan 50.000 Londenaren.

Angela Burdett-Coutts werd een beroemdheid nadat ze ‘s nachts het enorme Coutts fortuin erfde. Met haar voorliefde voor kleine honden en haar grote geld kon zij de Paris Hilton van haar tijd worden. In plaats daarvan werd zij een groot filantroop.

Misschien is de rijkste van allemaal Natty Rothschild, die probeerde niet alleen om ervoor te zorgen dat zijn persoonlijke rijkdom het goed deed, maar dat deed zijn bank ook.

Met de inzet van zijn gebruikelijke mix van objectiviteit en grote ideeën, prijst Ian deze buitengewone en gulle particulieren. Hij ontmoet Dr. Giles Fraser, tot zijn recente dramatische aftreden kanselier van de St Paul’s Kathedraal, voorzitter van de FSA Lord Turner, filantropisch financier en de huidige Lord Rothschild, historicus AN Wilson en opperrabbijn Lord Sacks.

Plaats een Comment!